Brčko pametni grad....

Buduća ekonomija biće mrežno bazirana ekonomija znanja a nosilac takve ekonomije razvoja na nivou BiH, u ovom trenutku, sasvim sigurno može biti Brčko distrikt BiH, koji će usmjeriti sve svoje razvojne potencijale s ciljem ostvarenja najvišeg standarda kvaliteta života i djelovanja građana i poslovne zajednice.

jkp smart city fth banner 3

Implementacija Smart City koncepta u Brčko distriktu BiH omogućiće kvalitetniji život stanovništva, unaprijediti pružanje komunalnih i ostalih javnih usluga građanima, ali zasigurno privući i nove investicije, te tako obezbijediti i otvaranje novih radnih mjesta. Neke od usluga koje omogućava širokopojasna mreža su rad na daljinu, savremena zdravstvena pomoć, kvalitetniji obrazovni sistem, pristupačnija javna uprava.

Mreža mogućnosti razvoja Brčko distrikta BiH kao pametnog grada je ogromna. Brčko distrikt BiH, kao jedinstven kondominijum dva bosanskohercegovačka entiteta, idealna je lokalna zajednica za razvoj i unaprijeđenje novih tehnologija. Na 493 kvadratna kilometra živi oko 93.000 stanovnika, a skoro polovina na gradskom području. Budžet ove lokalne zajednice je na godišnjem nivou velikog obima, sa tendencijom da bude razvojni i da se značajna sredstva ulažu u kapitalne projekte.

Vizija Brčkog kao pametnog grada objedinjuje na jednom mjestu transparentnost, integritet, inspiraciju, saradnju, izvrsnost i vrijedne ljude. Raznolikost, različitost i multietičnost sa jedne strane, ali saradnja, partnerstvo i zajednički rad na postizanju kvalitetnijeg - pametnijeg - načina života sa druge strane, okosnica su razvoja ove lokalne zajednice. Ono po čemu je Brčko distrikt BiH takođe specifičan je izuzetan strateški položaj, interesantan za domaće i strane investitore, zbog čega je razvoj pametnih tehnologija u ovoj lokalnoj zajednici neminovan.