Banja Luka dobila punjače za električne automobile

29 Maj 2018

Aktivnostima modernizacije Banja Luka je  dobila šest parking mjesta sa punjačima namijenjenim električnim automobilima koji su u rad pušteni polovinom maja ove godine.

punjaci

Parkinzi će biti dostupni na dvije lokacije, po tri mjesta kod terminala prigradskog prevoza putnika na Malti i Paskulina ciglana. 

Riječ je o prvim punjačima za električna vozila instaliranim na javnim povšinama u BiH u saradnji sa kompanijom  „Malbašić“. 

Projekat je započet radi domaćih vozača i  turista koji dosad na putu od Sarajeva do Zagreba nisu imali gdje napuniti baterije svojih električnih automobila. Ovom srednjebrzom tipu punjača bit će potrebno oko dva sata da bateriju automobila potpuno napuni. 

Pored ovoga, na sedam lokacija postavljene su i vertikalne signalizacije koje će vozače blagovremeno obavještavati gdje se punjači nalaze, a koje su upisane na autokartama. 

Iz Gradske uprave izrazili su nadu da će električni automobili u budućnosti pronaći širu primjenu. Prema podacima koje je objavio BIHAMK (Bosanskohercegovački auto-moto klub) u BiH je prošle godine bilo registrovano 353 električnih vozila što je 0,0054 odsto od ukupnog broja automobila.

Izvor: poslovnisvijet.ba