Deset novih bicikala za Nextbike sistem u Sarajevu

18 Juni 2018

Moderan i potpuno automatizovan sistem gradskih bicikala – Nextbike koji u BiH postoji već dvije godine, postao je bogatiji za deset novih bicikala koji će biti na raspolaganju građanima Sarajeva ali i svim turistima i posjetiocima.

Nextbike 03

Pored Sarajeva, u članove globalnog sistema i tzv. bike sharing-a čiji je cilj popularizacija zdravog oblika prevoza i načina života, uvršteni su Tuzla i Banja Luka.

Ekološki čist, zdrav, cjenovno pristupačan i zabavan Nextbike omogućio je korisnicima da brzo i efikasno stižu na svoja odredišta, izbjegavajući gužve u saobraćaju i probleme sa parking prostorom. Pored nabrojanog značajno utiče i na smanjenje izduvnih gasova i očuvanje okoliša, zadovoljava potrebe za rekreacijom u gradu te pozitivno djeluje na psihofizičko zdravlje stanovništva.

Kupovinu deset novih bicikala osigurala je kompanija Porshe BiH sa brendom Škoda koja ovim pruža podršku širenju Nextbike sistema ali i ostvaruje doprinos razvoju pametnih rješenja u gradskoj infrastrukturi po uzoru na smart city koncept.

Ovaj globalni sistem javnih bicikala naišao je na pohvalu javnosti čemu svjedoči podatak o izvršenih 43 000 najmova u proteklih 12 mjeseci. Sistem broji preko 2500 aktivnih korisnika.

Izvor: radiosarajevo.ba