Elektroprivreda Srbije prodaje „zelenu energiju“

17 Januar 2019

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) u procesu razvoja tehnologija koje nisu štetne po životnu sredinu ponudilo je komercijalnim kupcima (kategorija privreda) kupovinu zelene energije.

 

Zelena je naziv za električnu energiju koja je proizvedena iz obnovljivih izvora energije, a omogućuje korisnicima usluge aktivno sudjelovanje u borbi za promjenu energetskih navika te unapređenje životne sredine.

Ovo je novi proizvod na tržištu Republike Srbije, a EPS je ispunila sve uslove definisane propisima i uvela u svoje poslovanje sistem garancija kvaliteta energije iz obnovljivih izvora energije. EPS trećinu ukupne proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u fazi izrade je i prvi vjetropark u Kostolcu pa će snaga vode uskoro biti pojačana snagom vjetra.

zelena energija

Iz ovog preduzeća kazali su da su spremni ponuditi nov i jedinstven proizvod na tržištu električne energije u Srbiji i na taj način približiti se velikim evropskim kompanijama kada je riječ o brizi za očuvanje održive budućnosti.

Kupci na garantovanom snabdijevanju (kategorija domaćinstva) ne mogu da kupuju zelenu energiju jer trenutno ne postoji zakonska mogućnost koja reguliše tu opciju.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ne emituje štetne gasove, a njenom upotrebom smanjuje se zagađenje izazvanom električnom energijom i investira u zdraviju budućnost.

 

Izvor: https://www.republika.rs/vesti/srbija/111675/eps-rame-rame-velikim-evropskim-kompanijama-mogucnost-kupovine-zelene-energije