Pametna sigurnost

Rasvjeta sa integrisanim multifunkcionalnim senzorskim sklopom, koja javnu rasvjetu pretvara u infrastrukturu „pametnog grada“ nije daleka budućnost. Ovakve svjetiljke u sebi sadrže senzore pokreta, zagađenosti vazduha,senzore temperature i zvuka. Jedna takva svjetiljka u maju 2015. godine upaljena je u Dubrovniku.

 jkp smart city sigurnost

Temeljna infrastruktura pametnog grada je izgradnja multifunkcionalne senzorske mreže. Primjena najnovijih tehnologija u poboljšanju kvaliteta života građana daje građanima veći osjećaj sigurnosti, informisanosti i povezanosti.

U okviru segmenta pametne sigurnosti bezbjednosne kamere mogu biti instalirane na svim značajnim raskrsnicama, graničnom prelazu, autobuskoj i željezničkoj stanici i stajalištima, parkovima, školskim i predškolskim objektima i značajnim gradskim institucijama. Svrha ovakvog nadzora je smanjenje nezakonitog ponašanja pojedinaca i grupa i brzo otkrivanje onih koji počine takve radnje.

Za bezbjedno i plansko kretanje kroz grad, na nekoliko punktova u gradu može biti postavljen e-turistički vodič, u kojem će biti opisane i sve gradske smart funkcije, kao i wi-fi pristupne tačke.

Besplatan pristup internetu u centru Brčkog uskoro donosi dobre vijesti za sve korisnike pametnih telefona, prijenosnih računara i tablet-a.