Pametna uprava

Smanjiti gužve na šalterima, iskorijeniti stajanje u redu, riješiti izdavanje dozvola za gradnju ili otvaranje novog preduzeća za jedan dan? Da, moguće je. Svaki željeni dokument može se dobiti elektronskim putem, dovoljno je popuniti određeni elektronski zahtjev, kojem će se pristupati preko ove ili internet stranica institucija Brčko distrikta BiH.

jkp smart city uprava

Primjenom pametnih rješenja gradska uprava može automatizovati i digitalizovati gradske procese i usluge, olakšati pristup i brzinu rješavanja problema stanovništva u procesu dobijanja raznih rješenja, dozvola i zahtjeva primjenom ANM koncept (Automated Network Management System), smanjiti troškove administracije kroz povećanje produktivnosti lokalne uprave.

Primjer je Velika Britanija, koja već decenijama, za građane, koji to žele, olakšava, između ostalog, vađenje pasoša. Građanin se registruje pod jedinstvenim brojem, ima svoj elektronski potpis deponovan u bazi podataka građanina, preuzme formular sa web stranice, popuni elektronski formular, stavi potpis, fotografiju i pošalje na odgovarajuću adresu. Potpis mora biti identičan onom u bazi i garant za vjerodostojnost informacija, dok bi kazna za davanje lažnih podataka bila velika.

Po ovom principu, dobijanje raznih rješenja, odluka, odgovora, dokumenata uopšte, bilo bi jednostavno, u kratkom roku i bez opterećenja stajanja u šalterskim redovima.

Primjer su izrada i praćenje prostorno - planskih dokumenata kroz aplikacije geografskog informacionog sistema, informacionog sistema za upravljanje javnom imovinom, informacionog sistema javnih nabavki, informacionog sistema za upravljanje javnim finansijama i drugih.

e-Vlada će imati i direktan uvid i u broj nezaposlenih, kao i kategorije nezaposlenih, te će tako kroz Smart City projekte angažovati stručnjake registrovane u Zavodu za zapošljavanje. U isto vrijeme, smanjuje se broj nezaposlenih, ali i radnika koji nisu prijavljeni.