Pametna mobilnost

Dobro uređen sistem transporta od vitalnog je značaja za Brčko distrikt BiH. Ova lokalna zajednica nalazi se na raskrsnici puteva, te je kvalitetna putna komunikacija jedan od najznačajnijih aspekata razvoja privrede i društva.

jkp smart city transport

Koji je nabrži put do željene destinacije, gdje su gužve i zastoji, kakva je situacija na graničnom prelazu, gdje su radovi na putu, koji je red vožnje gradskog saobraćaja, gdje se može iznajmiti vozilo, gdje je najbliži slobodan parking, sve su to aplikacije koje može da objedinjuje segment pametne mobilnosti, koji podiže sigurnost ljudi na viši nivo i smanjuje rizike od povreda i situacija koje ugrožavaju život.

Osim toga, postoji i mogućnost za povezivanje ovih aplikacija sa turističkom ponudom grada i informacijama o znamenitostima i zanimljivim lokacijama, izborom da li na neku lokaciju idemo pješke, biciklom, automobilom, autobusom itd. Kakvi nas vremenski uslovi očekuju tokom putovanja? Koliko smo kilometara prešli pješke ili biciklom? Kako da budemo ekološki mobilni? Na sva ova pitanja odgovore nude aplikacije pametne mobilnosti.

Vozači mogu da dobijaju informacije ukoliko se približavaju pružnom prelazu, semaforu, školi, ograničenju brzine ili da dobijaju upozorenje da oslobode put ukoliko im se približava vozilo hitne pomoći, vatrogasno vozilo, policijsko ili vozilo pod pratnjom.

U slučaju kvarova na vozilima, postoje opcije da o tome bude obaviješten centar za pomoć na putu, policija, hitne službe zdravstva ili vatrogasci.

Za ove aktivnosti potrebna je GPS veza, instalacija GPS lokatora duž puteva, video nadzor, povezanost sa semaforima i sl.

Jedna od ideja u okviru pametna mobilnosti je gradnja autobuskih stajališta sa solarnim panelima. Na ovaj način stajališta samostalno proizvode struju, a na njima se mogu instalirati i uređaji za punjenje mobilnih telefona.